LOGIN / REGISTER

Tweede bier van Cuijkse Brouwbrigade: Brut Saison

CUIJK - Het afgelopen weekend gepresenteerde tweede bier van de Cuijkse Brouwbrigade is meteen in de prijzen gevallen. De Brut Saison won de eerste prijs op het bierfestival Hop on Hop off in Breda. 

Bierbrouwer Rene Haring uit Cuijk won met zijn inzending voor het tweede achtereenvolgende jaar in Breda. “Een licht, fruitig, knisperend fris en toegankelijk bier voor de lente en de zomer. Subtiel gehopt en een beetje droog in de mond. Ik ben er razend trots op.”

De Brut Saison is een biertype uit België. Dit speciaalbier werd oorspronkelijk gebrouwen voor de arbeiders op het land. Een bier dat in het zomerseizoen de dorst leste na de zware arbeid in de velden.

Haring brouwde en testte afgelopen winter dit seizoensbier van 6%. “Door specifieke hoppen, gerstemout en mais- en rijstvlokken als ingrediënten te gebruiken heb ik het bier een eigen twist kunnen geven.”

De andere brouwers van de Cuijkse Brouwbrigade zijn Marcel Koot (zevende met zijn inzending voor Hop on Hop off) en Henk Winnen, beiden eveneens uit Cuijk. Vorig jaar presenteerden het trio hun eerste bier, een zogeheten Neipa, een zeer hoppig bier, een van oorsprong Amerikaans biertype. Het etiket voor dit bier haalde in maart de top-10 van beste etiketten van 2018. De omschrijving van biermagazine Schuim over Kuuks Neipa: ‘Recht voor zijn raap, informatief en kleurrijk. Een no-nonsense label met als pluspunt een smaakwijzer’.

De Brut Saison is een collaboration brew met brouwerij WilsKracht uit Ravenstein, waar ook het eerste bier werd gebrouwen. Het tweede speciaalbier komt in het vaste assortiment van WilsKracht, dat twee jaar geleden gekozen werd tot brouwerij van het beste Brabantse bier.

Van de Kuuks Brut Saison is een eerste brouwsel van 500 liter gemaakt. Het nieuwe biertje is verkrijgbaar bij drie slijterijen in gemeente Cuijk (Gall&Gall Guus Arts, Cevelum in Cuijk en Drank van de meisjes in Haps) en in drie horeacazaken (Kansas, Taurus en Smaak in Cuijk).

 

Foto: Mark van Stokkum

 

Login of maak een account om een reactie achter te laten.