LOGIN / REGISTER

Lokaal bier is helemaal hip op bierfestivals

BOXMEER/NIJMEGEN - Lokaal gebrouwen bier wint steeds meer terrein, zo blijkt uit een rondje langs de brouwers op de bierfestivals afgelopen pinksterweekeinde in Boxmeer en Nijmegen.De tiende editie van de Nijmeegse Bierfeesten (NBF) vond opnieuw in het Valkhofpark plaats. Van zaterdag tot en met pinkstermaandag stonden op het terrein ruim twintig brouwerijen. “Wij begonnen ooit kleinschalig op het Koningsplein, maar door de populariteit van speciaalbieren groeiden wij al snel uit onze jas”, vertelt organisator Björn Boschman.  “De sfeer is altijd goed. Het publiek is zeer gemêleerd. Je hebt de kenners en de beergeeks, maar ook de mensen die met vrienden of familie lekker gezellig genieten van een biertje, de muziek en een hapje eten.”

Ambachtelijk en lokaal gebrouwen zijn kenmerken die bijdragen aan het succes van de bierfestivals. “Het Nijmeegse karakter staat voorop. Lokale brouwers zijn drie dagen lang welkom. Brouwers van buiten kunnen slechts één dag hun biertjes tappen”, aldus Boschman.

Gevestigde Nijmeegse brouwerijen als Oersoep en De Hemel zijn present, maar ook relatieve nieuwkomers als Nevel en Mannenpap die op biergebied het experiment van het craftbeer niet schuwen. Lokaal bier is populair. Prognoses wijzen uit dat op termijn een op de vier gedronken bieren een speciaalbiertje is. Pils wordt juist steeds minder gedronken.

Nils Schraven is als organisator in Boxmeer trots om voor het tweede achtereenvolgende jaar een bierfestival in het Weijerpark te kunnen houden. “Ondanks de concurrentie met Nijmegen kunnen wij een mooi programma voorschotelen. Nijmegen is massa, hier is het gemoedelijker. In twee dagen tijd komen hier zestien brouwers. De brouwer neemt de tijd om zijn verhaal te doen en wat over zijn bier uit te leggen.”

In Boxmeer staan ook enkele lokale deelnemers, zoals microbrouwerij d’Ooijevaer uit Gennep, De Grieze uit Venraij/Oostrum, Mannenpap uit Nijmegen en Zoller Hof Nederland, de Boxmeerse vertegenwoordiging van de Duitse brouwerij uit zusterstad Sigmaringen.

De organisatie van NBF bestaat uit medewerkers van vijf Nijmeegse biercafés. Cultureel centrum De Weijer houdt het festival in Boxmeer in samenwerking met het plaatselijke café Pub Esser. De praktijk wijst zich vanzelf: op beide festivals koop je een proefglas met munten en maak je zelf je keuze.

Het weer speelde de organisatoren aanvankelijk parten. In tegenstelling tot het Drift-festival in Nijmegen gingen de twee bierfestivals zaterdagmiddag wel van start. Volgens Schraven is geen enkel moment sprake geweest van een afgelasting. “Het was niet continue slecht weer. Een regenbui en harde wind, maar even later scheen de zon.”

Het festival in Nijmegen ging ook gewoon door. Boschman: “In het park staan veel bomen, die voor gevaar kunnen zorgen. De brandweer heeft de locatie gecontroleerd en goedgekeurd. Met windkracht 5 viel het allemaal wel mee.”

 

 

Login of maak een account om een reactie achter te laten.