LOGIN / REGISTER

Proef ook eens lokale bieren uit Land van Cuijk en Gennep

LAND VAN CUIJK/GENNEP - De laatste bierbrouwer in het Land van Cuijk (Cevelum uit Cuijk) stopte in 1960. Meer dan een halve eeuw bleef de roerstok onaangeroerd. Langzaam lijkt het tij te keren en ontstaan nieuwe initiatieven. Kuuks is het nieuwste biertje: een NEIPA van de Cuijkse Bierbrigade. 

 

De Blauwe Knoop in Mill was het eerste nieuwe brouwcollectief in het Land van Cuijk inhakend op de revival van speciaalbieren. Hun bieren zijn genoemd naar illustere, bekende dorpsgenoten. Zoals het blonde bier Bennie (Rigters) of de Moss Tripel (Corné ‘de Moss’ Kremers) of de zware quadrupel Damen (Ben en Door, van de buurtvereniging). De vier brouwers maken hun bieren in Kasteel Tongelaar.

Ed Linnenbank van het Graafsch Genot brouwt ook al weer enkele jaren. Eerst aan huis, tijdelijk in Wijchen en nu weer in een schuurtje in de tuin. Hij heeft vergevorderde plannen voor een Stadsbrouwerij in een voormalige kapel aan de Oliestraat in de oude kern van Grave. Ook deze bieren verwijzen naar het verleden, zoals Strafpaard en Alderweireldt (tot 1915 de laatste brouwer in de Oliestraat).

Krijgt elk dorp en stad in het Land van Cuijk en Gennep weer zijn eigen bierbrouwerij? Achille van der Westerlaken – zoon van Boxmeers laatste bierbrouwer – heeft Cambrinus afgelopen jaar nieuw leven ingeblazen. Met een Boxmeers Bokkig Bokje – weliswaar gebrouwen in Lith - houdt hij de traditie in stand.

D’Ooijevaer in Gennep is evenals de Cuijkse Bierbrigade een huurbrouwerij. De zes brouwers ontwikkelen hun recept, maar laten het elders brouwen. Code Oranje – gebrouwen in de buitenlucht tijdens een storm – is hun bekendste bier.

Het Toertelduivenbier is een project van twee ondernemers uit Gennep, die speciaalbieren laten brouwen volgens bestaande recepten uit binnen- en buitenland. Het project verwijst naar de Tortelduif van brouwerij van Henricus Mooren, die tot 1945 brouwde in de Houtstraat in de oude kern van Gennep. Het Niersstadje kent een lange brouwhistorie: al rond 1435 werd bier gebrouwen op kasteel en vesting’t Genneperhuijs.

Mill kent inmiddels ook een tweede bierbrouwerij: de Stramme Kabouter, dat onder meer een tripel produceerde. Het Cuijkse Toebes is de enige brouwerij in een bijgebouw van het klooster in Sint Agatha.

Login of maak een account om een reactie achter te laten.