LOGIN / REGISTER

Kuuks: biertje met een explosie van fuitige hoppen

CUIJK - Lokaal gebrouwen bieren zijn hip. Het oude ambacht van bierbrouwer is ook in het Land van Cuijk en Gennep helemaal terug. Naast Kloosterbierbrouwerij Toebes uit Sint Agatha kent gemeente Cuijk vanaf deze zomer ook een tweede brouwcollectief: de Cuijkse Brouwbrigade. 

Bierbrouwer worden lijkt eenvoudig. Met een zelfbrouwpakket verpakt in een blik is het ook bij Cuijkenaren Henk Winnen (54), Marcel Koot (52) en René Haring (54) begonnen. Water erbij en klaar is kees. Of zelf wat uitproberen in twee steelpannetjes. “Mijn huisgenoten zijn niet altijd ik blij als ik in de keuken sta met mijn pruttelde pannen op het vuur. Het stinkt papa, hoor ik soms. De vloer plakt nadat ik wat maïs heb geknoeid. Je staat in de weg zegt mijn vriendin naast me in de keuken”, vertelt Winnen over de ervaring als beginnend bierbrouwer.

De spectaculaire opkomst van speciaalbieren – zo’n tien jaar geleden kreeg het experimentele ‘crafbier’ vanuit de Verenigde Staten definitief voet aan de grond kreeg in Nederland – is het trio niet ontgaan. Ze wilden niet alleen achter het keukenblad of in het schuurtje een bierig soepje samenstellen. De honger naar kennis was groot. Op een forum voor hobbybrouwers plaatste Winnen een oproep. Ze deden kennis op bij de plaatselijke twee slijters. Bij Guus Arts – slijter en één van de brouwers achter Toebes – bezochten ze bierproeverijen. “Hier hebben wij het proeven en omschrijven van bieren geleerd. Want alleen zeggen dat een bier ‘lekker’ is daar kom je niet verder mee”, meent Koot.

Winnen is geïnfecteerd met het bierbrouwvirus door zijn vriendin die speciaalbieren drinkt. Harings’ dochter ging levensmiddelentechnologie studeren in Wageningen en Koot is groot liefhebber van experimenten in de roerketel. De voorkeur om een bepaald type bier te brouwen is bij iedere brouwer anders. Toch wilde ze samen gaan voor een officieel gebrouwen bier bij een bestaande brouwer. Op voorwaarde dat ze betrokken zouden zijn bij het totale brouwproces, van de eerste stappen bij het ontwikkelen van een recept tot het bottelen en ontkurken (testen en proeven).

Voor hun eerste officiële bier heeft de Cuijkse Brouwbrigade gekozen voor het experiment. Kuuks is een zogeheten NEIPA geworden, wat staat voor New England India Pale Ale. Overgewaaid ook weer uit het Noordoosten van Amerika de bakermat van het craftbier. In het ‘nieuwe Engeland’ overzee brouwden ze het bier dat jaren daarvoor al uitgevoerd werd naar de Britse kolonies. Vanuit Londen en omgeving was het hoppig bier langer houdbaar om per schip te vervoeren naar Brits-Indië, het huidige India, vandaar de naam IPA.

“Het is een relatief nieuwe stijl, hier in de regio nog niet bekend. Met drie fruitige hoppen uit Amerika, wat minder bitter, maar met tropische aroma’s van perzik, abrikoos en citrus. Een explosie van vruchten ruik en proef je. Eigentijds, eigenzinnig en ontwikkeld in onze eigen streek”, legt Winnen uit. De al langer bestaande bierbrouwerijen uit deze streek brouwen vooral traditionele speciaalbieren volgens de Belgische en Duitse stijl, uit de school van de trappisten- en abdijbieren, zoals een tripel of een dubbel, een witbier of een weizen. “Wij zien onze collega’s van Toebes en andere regionale brouwers daarom ook niet als concurrent omdat wij allemaal ieder voor zich eigen, aparte, erg van elkaar verschillende karakterestieke bieren maken.”

De drie brouwers hebben allen een betaalde baan. Van hun hobby gaan ze niet hun beroep maken is de verwachting. De recepten voor hun biertjes worden helemaal zelf bedacht en ontwikkeld in samenspraak met een professionele brouwer. Bij het brouwen zelf zijn ze ook ter plekke om een zo perfect mogelijk resultaat te krijgen.

Officieel is de Cuijkse Brouwbrigade een huurbrouwer. Kuuks is gebrouwen bij brouwerij Wilskracht in Ravenstein. Maar een eigen brouwerij? “Dat lijkt romantisch en leuk, maar de praktijk is weerbarstig en minder romantisch. Daar komt zo veel bij kijken”, weet Haring. Toch zal de Cuijks Brouwbrigade het niet bij één officieel gebrouwen batch van 500 liter Kuuks laten. “Bij het volgende bierfestival in ons dorp, de derde editie van PROEFlokaal over een jaar, willen wij drie biertjes presenteren”, zegt de brouwer die vorig jaar met een lentebiertje de eerste prijs won tijdens een wedstrijd voor hobbybrouwers in Breda. De opvolger van de Kuuks zal dan ook na de komende winter een nieuw fris voorjaarsbiertje worden.

Kuuks NEIPA wordt zondag 23 september vanaf 15.00 uur gepresenteerd op fust en fles in Café Tapperij Kansas in Cuijk. Een dag eerder is het nieuwe biertje op fles al verkrijgbaar bij de drie slijterijen in Cuijk en Haps.

 

 

Foto: Ed van Alem

Login of maak een account om een reactie achter te laten.