LOGIN / REGISTER

Vlinders in de buik

Eindelijk lente! De lammetjes in de wei. De krokussen zijn al weer bijna uitgebloeid. Springtime. Boxmeers burgervader Karel van Soest heeft vlinders in de buik. Bij de opening van een kantoor voor een nieuwe ondernemer recht tegenover het gemeentehuis deed hij een opzienbarende ontboezeming. Met collega-burgemeester Marleen Sijbers van gemeente Sint Anthonis knipte hij het lint door. Hij sprak haar aan als ‘mijn verloofde’. Met een ferme knipoog.Toch heeft de verloving een officieel tintje. Gemeente Boxmeer wil samen met Sint Anthonis en Cuijk binnen enkele jaren tijd één nieuwe gemeente gaan vormen. De neuzen van dit gemeentelijke trio staan de laatste tijd opvallend goed dezelfde kant op. Één grote gemeente voor het gehele Land van Cuijk is nog wel de vraag. De gemeenteraden daar stribbelen in meerderheid nog een beetje tegen. Mijn verwachting is dat ze hun kritische keutel op tijd intrekken. Ze springen in dat geval dan wel op de rijdende trein Boxmeer-Cuijk-Sint Anthonis, die hun basis van samenwerking dan al een eind op de rit hebben.

Over een rijdende trein gesproken. CDA is blij dat er miljoenen komen voor de Maaslijn. Komt er eindelijk geld voor een goede verbinding van het Land van Cuijk richting Nijmegen en de andere kant op naar Venlo. In de toekomst geen stilstaande treinen meer? Of overvolle treinen die wachtende reizigers laten staan? Viezigheid in de coupé? Is dat straks allemaal verleden tijd? Ik hoop dat mijn optimistische verwachtingen gaan uitkomen. 

Vroeger was er (tot 1971) een lijntje tussen Londen en Wladiwostok. Het Duits Lijntje met stations in Beugen (het Kruispunt), Oeffelt en Mill. Het grensstation én het hoofdkantoor van deze Noord Brabants Duitse Spoorwegmaatschappij (NBDS) lag in Gennep. In 1869 werd deze spoorverbinding aangelegd, dit jaar dus precies 150 jaar geleden. Ik heb het niet meer meegemaakt als geboren Gennepenaar, maar dat waren nog eens mooie tijden toen keizers en koningen in de stationsrestauratie aan de luxe opgedekte tafel voor de lunch zaten. Op weg naar Rusland hadden ze in elk geval een goede maaltijd in de buik. Hojje wa!

Bokkig 2.0/Twan Dohmen

Login of maak een account om een reactie achter te laten.