LOGIN / REGISTER

Brusselmans

Ik was donderdagmorgen een van de eerste externe bezoekers in het bejaardenhuis. Nee, ik hoefde niet voor zorgelijke behoeften opgenomen te worden. Nee, ik volgde eenvoudig de bordjes ‘stembureau’. Het was weer zover. Ik ging mijn democratisch recht verzilveren. IK mocht weer even het rode potlood inkleuren in één van de beschikbare vakjes.De verkiezingen voor het nieuwe Europees Parlement zijn meestal niet zo populair. Maar deze keer bespeurde ik in de aanloop er naartoe wel meer interesse. Deze keer gaat over een voor of tegen de samenwerking in Europa. Meer of minder. De meningen zijn zoals altijd sterk verdeeld. En ook de strijd tussen de partijen was soms grimmig. Kunt u zich nog het tv-spotje van de SP herinneren met Hans Brusselmans in de hoofdrol? Het verwees op cynische wijze naar Frans Timmermans, de lijsttrekker van de PvdA die graag de bestuurlijke baas van Europa wil worden.

Nederland stemde samen met de Britten, dat land wat zo graag de EU wil verlaten. Vraag is welke groep gaat winnen. De populistische partijen als Forum voor Democratie en de PVV, die minder Europa willen. De socialisten van de SP vinden het ook maar niks dat Europa te veel macht krijgt, maar storen zich vooral aan wat die politici in Brussel en Straatsburg allemaal kosten. De bekende proteststem tegen.

De gevestigde orde ziet meer heil in een sterker Europa, vooral de sociaaldemocraten van PvdA, de christendemocraten van CDA, de liberalen (VVD en D66) en de groenen (Groen Links).

De toon van het debat was de afgelopen dagen scherp, maar de inhoud won het meer en meer aan kracht. Ik keek woensdagavond nog naar de teevee. Moeten de boeren nog meer subsidie uit Brussel krijgen? Mag Brusselmans zelf nog meer salaris opstrijken? Is het niet tijd dat wij paal en perk stellen aan de arbeidsmigranten?

Ik zag nog een spotje van Lilian Marijnissen (SP). De mini-film toont goedkope arbeidskrachten uit Polen en Roemenië die en masse in Nederland gaan werken. Op hun beurt werkt half Oekraïne in de kassen of op de steigers van Polen. Uitzendbureaus spinnen er garen bij. De arbeidsman is de dupe en wordt uitgebuit.

Van de andere kant hoor ik Frans Timmermans (PvdA) pleiten voor een volwaardig minimumloon en goede arbeidsomstandigheden in alle landen van Europa. Waarvan acte.

De meeste Europese burgers stemmen zondag. De uitslag van de verkiezingen wordt komende zondagavond verwacht. Hojje wa!

Bokkig 2.0/Twan Dohmen

 

Login of maak een account om een reactie achter te laten.