LOGIN / REGISTER

Jumbo-Vaart

Op de posters langs de doorgaande weg zit de vaart erin. Ultieme promotie van de oudste traditie in Boxmeer: de Vaartprocessie, die twee weken na het pinksterfeest trekt van de Petrusbasiliek naar het altaar op ’t Zand. Zondag 23 juni is het weer zover.Toch heb ik ook een kritische noot. Op de poster staat onderin groot de naam van een plaatselijke sponsor, een supermarkt. Jumbo De Vaart? Ik heb daar toch de nodige moeite mee. Wordt een van oorsprong religieuze traditie verkwanseld aan de commercie? De organisatie zegt van niet. Vaartmeester Wim Goossens praat over een weloverwogen keuze. Het Vaart-comité moet ieder jaar alle zeilen en vaantjes bijzetten om de financiën rond te krijgen. Een betrokken geldschieter is dan mooi meegenomen.

Een prachtig stukje erfgoed is die Vaart-processie. Tegenwoordig duurt het evenement zelfs een heel weekend lang, door diverse relatief jonge randactiviteiten zoals het Inzingen op zaterdagavond. Toch wringt het bij mij. De Vaart kent zo veel geschiedenis. Met andere Bloedprocessies in binnen- en buitenland wil het zelfs in aanmerking komen voor een UNESCO-status.

Enkele andere voorbeelden. Het Pelzer-sportpark van Olympia’18 of FAST-Flamingo’s, het eredivisievolleybalteam uit Sint Anthonis/Gennep. Aan de naam van club wordt nogal eens de sponsornaam gekoppeld. Heel opvallend is dat het (inmiddels bijna verdwenen) topvoetbalteam van Cuijk (JVC) gewoon JVC Cuijk is blijven heten. Hulde!

Wat als Olympia’18 de status van JVC gaat overnemen in de regio. Wordt het dan Tapijthuis Olympia’18? Ik hoop dat de Boxmeerse voetbalclub met de voetjes op de voetbalmat/grond blijft. De businessclub Vrienden van Olympia’18 is een leuk gezelschap, maar zal moeten waken de realiteit van een plaatselijk kluppie onder ogen te zien.

Op die paar posters na zal de vaart ook wel in De Vaart blijven. Ik wens ze mooi editie over twee weken. Hojje wa!

Bokkig 2.0/Twan Dohmen

Login of maak een account om een reactie achter te laten.