LOGIN / REGISTER

PinBox in Cuijk op plein zorgt voor de nodige commotie

CUIJK – De vorige week geplaatste PinBox voor het Rabobank-kantoor aan de Smidstraat in Cuijk zorgt voor commotie bij buurtbewoners, ondernemers en politiek.“Ik ben er helemaal niet blij mee”, zegt Ricardo Wolfs van de Primera in winkelcentrum Maasburg, recht tegenover de ‘container’. “Frappant dat dit mag en kan, terwijl ik als ondernemer overal een vergunning voor moet vragen. Als buurman ben ik totaal niet geïnformeerd door bank of gemeente. Zo iets moet toch in de gemeenteraad worden besloten?”

D66-raadslid Mariëlle van Zuilen spreekt ook haar verbazing uit. “Ik vind het totaal niet passen in de omgeving. Een grote langwerpige container met een opdruk van gele steentjes. We investeren als gemeente miljoenen in de kwaliteitsverbetering van het centrum en dan wordt zo iets geplaatst.”

Het raadslid heeft afgelopen week over de plaatsing schriftelijke vragen gesteld aan het college. D66 wil weten of en zo ja waarom vergunning is verleend. De fractie vraagt hoe lang de container blijft staan en vreest precedentwerking naar andere banken, die ook een dergelijk container zouden kunnen plaatsen. Daarnaast is bankdirecteur Van der Does gevraagd naar de beweegredenen om te kiezen voor deze locatie.

“De vergunningverlening is een zaak van de gemeente, zij nemen de beslissing over de locatie”, zegt woordvoerster Annemiek Korff van de Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen. De reden van het verplaatsen van de pinautomaten uit het bankgebouw naar een container even verderop midden op het cirkelvormige plein is tweeledig. Het aantal betalingen met contant geld neemt zienderoge af. Daarnaast kiest de bank voor een veiligere manier om geld te pinnen. De sterke toename van het aantal plofkraken deed de bank besluiten tot plaatsing van PinBoxen in de regio. Zo kreeg Boxmeer vorige maand een vrijstaande ‘container’ aan de Koorstraat. “Over deze locatie hebben wij geen rare verhalen gehoord”, aldus Korff.

De PinBox is een tijdelijke oplossing van de Rabobank, waar behalve geld gepind ook geld gestort kan worden. Dit in afwachting van het plan van de drie grote banken (naast Rabo de ING en ABN/Amro) om één landelijk systeem van pinautomaten te realiseren, de zogeheten geelkleurige GeldMaat. Dit bankonafhankelijk netwerk van geldautomaten wordt vanaf eind 2020 ingevoerd.

Gemeente Cuijk heeft na de eerste vergunningaanvraag van de Rabobank - anderhalf jaar geleden - diverse locaties in overleg met het Centrummanagement onderzocht. Gelet werd daarbij vooral op de veiligheid, zoals de aanwezigheid van verlichting in de avonduren. “De veiligheid wordt het beste gegarandeerd met geldautomaten voor pinnen en storten in één apart gebouw op een goed zichtbare plek. Stedenbouwkundig is het aanvaardbaar en is er een tijdelijke ontheffing voor maximaal tien jaar verleend”, aldus de gemeentewoordvoerder. “Het belang van de bank gaat boven de strikte handhaving van het bestemmingsplan.”

Ondernemer Wolfs is ontstemd. “Wees eerlijk, het is toch geen gezicht op dit plein. Het wordt opgelegd. Verder is het voor ons als ondernemers ook niet meer mogelijk rollen wisselgeld automatisch af te halen. Hoe kom ik nu aan die munten?”

Volgens de Rabobank-zegsvrouw blijft de baliefunctie van het kantoor in de Smidstraat gehandhaafd. Een handreiking naar kwetsbare doelgroepen, zoals senioren. De bijna 89-jarige Cuijkenaar Martien Rothof zegt na een bezoekje aan de balie. “Ik word altijd prima geholpen in de bank. Als ik iets verkeerds doe of heb gedaan wordt het opgelost. Ze helpen me altijd.”

Voorbijgangster Ria Jansen uit Cuijk is positief over de PinBox. “Ziet er toch best wel goed uit, met een afdakje. Je kunt droog je geld pinnen. Ik vind dit wel beter als geld halen uit de muur.”

Login of maak een account om een reactie achter te laten.