LOGIN / REGISTER

Geef dementerende oma spontaan een knuffel

RIJKEVOORT – Susan Willems uit Rijkevoort schreef een prentenboek voor kinderen over dementie. “Ik wil duidelijk maken wat deze verschrikkelijke ziekte betekent.”Als ex-mantelzorger van haar twee jaar geleden overleden moeder ging Willems tekeningen maken voor haar drie kinderen van toen 13, 11 en 9. “Ik wilde aan ze uitleggen wat Alzheimer voor hun nog jonge oma deed. Met de tekeningen probeerde ik te laten zien wat er gebeurde in oma’s hoofd. Daarmee hoopte ik dat ze begrip kregen waarom oma in hun ogen zo raad deed en soms onverwacht zo boos kon worden.”

Haar moeder (Joke van Gemert-Derkx) overleed op 66-jarige leeftijd. Als vijftiger openbaarde bij haar de eerste verschijnselen: moe, vergeetachtig, geïrriteerd, humeurig. Een depressie luidde aanvankelijk de diagnose. Vanwege haar relatief jonge leeftijd dachten de artsen niet aan dementie. Gaandeweg bleek het toch Alzheimer te zijn. “Er is nog zo veel onbekend over dementie, de volksziekte nummer één van ons land. Je beseft pas wat Alzheimer betekent, als een van de je naasten het overkomt.”

“Ze lette niet meer op in het verkeer, ik zag haar eens plotseling voor een auto oversteken. Lopen ging ook lastiger. Ze vergat steeds meer. Ze was soms vrij onrustig en kon plotseling hard gaan schreeuwen. Praten ging naar verloop van tijd moeizamer. Ze zocht naar de juiste woorden. Ze zei een keer: ‘Ik ben verschrikkelijk’. Dat ben je niet, antwoordde ik. De ziekte is verschrikkelijk.”

De 44-jarige Willems werkt als psycho diagnostisch medewerker bij het Maasziekenhuis Pantein in Beugen. Zo neemt ze onder andere geheugentesten af bij mensen die vergeetachtiger worden. Met hulp van collega’s bundelde ze haar tekeningen en schreef er teksten bij. ‘Het huis in je hoofd’ (met als ondertitel ‘Wat doet Alzheimer net het huis’) beschrijft in tekst en beeld hoe het brein werkt. Vervolgens vertelt ze in ‘Jip en Janneke-taal’ wat de ziekte doet met de hersenen. Het slotdeel vertelt hoe naasten om kunnen gaan met dementerenden, en daarmee elkaar een steuntje in de rug geven.

Jeugdige lezers kruipen als het ware in de tekening van de hersenpan gesleurd. De begeleidende teksten geven tekst en uitleg in het wat en hoe van Alzheimer. Wat begon als een kinderboek, blijkt nu ook een fijn hulpmiddel voor volwassenen te zijn. “De eerste reacties op mijn boekje zijn overweldigend. Niet alleen kinderen, maar ook andere mantelzorgers, artsen, ouderenverpleegkundigen, doktersassistenten en leerkrachten zijn enthousiast. Mijn jongste zoon Job gaf een spreekbeurt over het boekje op school. Zijn klasgenoten waren een uur lang muisstil.”

“Mijn droom is dat mijn boek jong en oud duidelijkheid geeft wat de ziekte van Alzheimer is. Tijdens het ziekteproces van mijn moeder merkte ik dat mensen haar niet meer durfden, of niet goed wisten, haar te benaderen. Mijn eigen ervaring heeft me geleerd dat dementerenden wel degelijk het gevoel hebben dat een eigen vertrouwde persoon hen bezoekt, ook al weten ze de naam van hun naaste niet meer te herinneren.”

“Meer duidelijkheid leidt vaak tot meer begrip voor naasten en diegene die dementerend zijn” is de stellige overtuiging van Willems. “Blijf niet weg, blijf mensen met Alzheimer opzoeken. Praat met ze. Blijf rustig als je zieke moeder of oma plotseling boos wordt. Niets is zo fijn om ze spontaan een knuffel te kunnen geven.”

Het boek ‘Het huis in je hoofd’ is te koop voor 14 euro 50 in de boekhandels in de regio of in het Maasziekenhuis Pantein in Beugen. Meer informatie ook op de website: www.hethuisinjehoofd.nl. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting Alzheimer, die onder meer onderzoek doet naar het uitvinden van goede medicijnen.

Login of maak een account om een reactie achter te laten.