LOGIN / REGISTER

Maasplein wordt het nieuwe Cuijkse uitgaanshart

CUIJK - Het Maasplein tegenover Schouwburg Cuijk wordt het horecahart van het dorp. Medio mei opent het nieuwe restaurant De Kassier, een maand later waarschijnlijk gevolgd door de nu in aanbouw zijnde bioscoop met drie zalen.Bistrobar en Hotel De Bankier is gevestigd op de ene hoek van Maasstraat met Grotestraat in het voormalige pand van ABN/AMRO. Op de andere hoek van dit plein komt restaurant De Kassier, dat de 38-jarige Niels Celissen gaat uitbaten. “Beide zaken vallen onder mijn supervisie, maar er gaat wel wat veranderen. De Kassier wordt een adres om een avondje lekker uit te eten. De Bankier wordt laagdrempeliger, met een nieuwe bedrijfsleider, en is straks de plek voor een goede hap tijdens de lunch of gewoon voor een borrel.”

Het horecaplein krijgt langzaam gestalte, benadrukt Celissen. Naast de bites en een borrel is het restaurant straks een aanvulling op de bestaande horeca in centrum Cuijk. “Met De Kassier willen wij het gat opvullen dat het voormalige restaurant Carpe Diem aan de Kerkstraat achterlaat. De Kassier wordt een Frans-Aziatisch restaurant met een beetje chique twist, maar zeker betaalbaar. Ik wil gaan voor de Bib Gourmand straks, een nominatie in de Michelingids. De prijsindicatie? Een driegangenmenu gaat rond de 35 euro kosten.”

De oude onderdelen van het voormalige bankgebouw van Ebben&Co komen terug in het nieuwe restaurant. Zo blijven de geldkluis en de authentieke hekwerkjes behouden. Een aparte ruimte wordt ingericht voor zakenlunches of vergaderingen. Op de verdieping komen vier woonappartementen. De voorgevel van het hoekpand – net als De Bankier tegenover de Schouwburg - wordt in oude staat hersteld.

“Ik hoop dat het Maasplein een prachtig horecaplein wordt, dat op bepaalde tijden bij evenementen of goed terrasweer afgesloten kan worden voor verkeer. Met het straatteam en de gemeente zijn wij in overleg over de toekomst van de openbare ruimte en het eventueel autovrij maken. Mét behoud van de Lindeboom, waaronder het op het terras in de schaduw in de zomer goed toeven is”, vertelt de horecaexploitant.

Het plan tot afsluiten van Grotestraat en Maasplein op bepaalde tijdstippen – venstertijden - maakt onderdeel uit van de vier jaar geleden vastgestelde Centrumvisie Cuijk. Een toen ingediend amendement van D66 en PvdA om structurele venstertijden vast te stellen om verkeer te weren werd door de raad uitgesteld tot na de herinrichting van het centrum. Het noordelijk deel van de Grotestraat tot het plein en Schouwburg is afgerond, het zuidelijk deel moet nog worden aangepakt.

De D66-fractie vindt het nu tijd voor maatregelen. “Belangrijk is dat er wordt doorgepakt. We zijn inmiddels vier jaar verder, waarom duurt het zo lang om ondernemers hierover duidelijkheid te geven”, zegt D66-raadslid Mariëlle van Zuilen.

Een recente uitgevoerde enquête leert dat een meerderheid voorstander is van een gedeeltelijke afsluiting van het Maasplein en de Grotestraat. Van Zuilen: “Het plein wordt over een paar maanden omgeven door horeca en cultuur.”

In schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur wil het raadslid weten wat de stand is van het autovrij maken van het plein. “Zodat een plein ontstaat om hier een levendig uitgaanshart van te maken.”

Verder wil het raadslid van de gemeente weten of er een goed verkeerscirculatieplan komt voor het centrum, inclusief een duidelijke bewegwijzering naar de parkeermogelijkheden.

Login of maak een account om een reactie achter te laten.