LOGIN / REGISTER

Wind en regen, maar De Metworst gaat door

BOXMEER – Windkracht 9 en hoosbuien konden de paardenrace op het Vortums Veld niet tegen gaan. Vereniging De Metworst stelde de wedstrijd meer dan anderhalve uur uit. Afgelasten was geen optie.Half tien ’s morgens is officieel ieder jaar de start van de eerste ronde, een afvalrace tussen 16 ruiters voor de koningstitel. Het startsein blijft lang in onzekerheid. Als de wind wat gaat liggen barst uitgerekend een hagelbui los. Dranghekken waaien om, vlaggen rukken zich los van de masten.

“Ik heb het nog nooit zo slecht meegemaakt”, zegt Cor Gerrits uit Oploo. Als eigenaar van 4 van de 6 deelnemende knollenruiters kan hij het weten. “Ik kom hier meer dan twintig jaar, heb sneeuw hier gezien, maar dit is echt erg.”

Metworst-voorzitter Dick Goossens spreekt het team vrijwilligers tegen tienen toe. “Veiligheid gaat voor alles. Halverwege het parcours is het lastig met de tegenwind, ruiters kunnen er plotseling door verrast worden.”

“Wij gaan over een uurtje beginnen”, aldus even later het verlossende woord van de voorzitter.

“Ik ga het proberen”, zegt Roy van Eck, die ochtend in de koude en nattigheid. Pas vorige week koos hij zijn definitieve paard. De ervaren 23-jarige ruiter – zijn tiende deelname – is één van de favorieten.

Opvallend veel debutanten (6 in totaal) doen mee. Voor Niek Peters is het de eerste Metworst. “Jammer, echt Metworstweer”, zegt hij kijkend naar de donkere wolken. “Zo te zien valt het nog wel meer, de wind is voor ons ruiter vervelender dan de regen. Hoewel, regen recht in je ogen is ook niet alles.”

Tim Hendriks is ook debutant. “Dit is kei moi. Gezonde spanning hen ik, geen zenuwen. Oefenen op wind en regen kun je niet. Het wordt dadelijk improviseren. Proberen in het zadel te blijven zitten. Zorgen dat je niet van je paard afwaait.”

Om twaalf over elf start dan eindelijk de eerste rit. De eerste ronde van acht manches kent al een belangrijk slachtoffer: topfavoriet Gijs Snijders (winnaar 2016 en 2018) verliest van Bart de Kort, de ruiter met de meeste deelnames op zijn naam.

De ervaring wint het van de onervaren debutanten, die geen van allen de finale halen. Van Eck blijft in de finale zijn opponenten Lucas de Bruin en Bart de Kort net voor. Een lang gekoesterde droom komt uit. 

Even daarvoor is de ludieke knollenrit (in totaal 5 deelnemers) gereden. De zege gaat in deze finalerit wel naar een debutant. Freek van den Bosch wint van Mitchel Lemmens

Bij de huldiging op het Wilhelminaplein in Boxmeer zegt beschermvrouwe Nina Jilesen tegen de nieuwe koning: “Je doet er tien jaar over net als je vader. Ik weet dat er zo veel emotie bij komt kijken bij de jongens als het net weer niet lukt.”

Het koningsschildje staat weer een jaar op de schouw bij familie Van Eck, nu na 27 jaar vader Frank (koning in 1992) een opvolger heeft gekregen. Hij glimt van trots, omhelst zijn zoon op het plein en glimt van trots. Eindelijk. Zo vader, zo zoon. Oud bloed heeft deze Metworst-editie gewonnen van jong bloed.

Login of maak een account om een reactie achter te laten.